Notícia

Arriben les Festes de Sant Josep Oriol!
26 Febrer 2018

Un any més el barceloní barri del Pi celebra la seva Festa Major, que enguany incorpora novetats.

La festa se suma a la celebració dels 450 anys de la Mulassa de Barcelona i als 25 de la recuperació del Lleó de Barcelona.

A les portes del mes de març el barri del Pi és a punt per celebrar la seva Festa Major, que enguany tindrà lloc del dissabte 17 al diumenge 25 de març. Entre les novetats, destaquen la Ballada de Sardanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, l’Empal·liada del Campanar del Pi, els Repics de Campanes i, en darrer lloc la Cercavila Infantil, un acte que ha despertat la curiositat de desenes de famílies que ja s’han apuntat a dur-hi el seu gegantó o capgròs.

Les festes tenen un ritual marcat que començarà dissabte 17 amb el Toc d’Inici de les Campanes (una de les novetats d’enguany) i el Pregó a càrrec del sr. Emili Boada i Rovira, comerciant del barri, un barri que poc a poc va veient com els comerços històrics van tancant per donar pas a multinacionals. Aquest matí també tindrà lloc la tradicional Remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, l’Anunci del Baladrer i la Ballada de Sardanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona (una altra de les novetats). Tampoc faltarà el “Ball en família” dels quatre Gegants originals del Pi, un ball que només es balla aquest dia en tot l’any.

A la tarda hi haurà la Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona i de Cerdanyola, i al vespre el Retaule de Sant Josep Oriol, que enguany estrena posada en escena. L’endemà diumenge, arriba el moment de “Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona”. Enguany, en motiu del quart de segle de la recuperació del Lleó la seva convidada serà l’Àliga de la Ciutat. La Mulassa, en el seu 450 aniversari de la primera data documentada, ha convidat el Poulain de Pesenàs (Occitània) una bèstia que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i que balla d’una manera espectacular. El moment culminant de l’acte serà la ballada dins de Santa Maria del Pi així com el posterior tirabol final a la plaça del Rei.

Ja recuperats del primer cap de setmana, dijous 22 es durà a terme una xerrada a la Casa dels Entremesos titulada “Festes i imatgeria festiva a l’arxiu de Santa Maria del Pi”. Divendres 23, diada de Sant Josep Oriol, hi haurà una altra de les novetats d’aquesta edició, la Cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que vulgui portar el seu gegantó, bèstia o capgròs. A mitja tarda, contacontes i al vespre, l’Ofici de Festa Major, amb la ballada dels Gegants originals i el cant dels Goigs de Sant Josep Oriol. I tot plegat durà a l’Emmulassa’t!, que incorpora sorpreses en motiu de l’aniversari de la seva protagonista. Començarà amb unes projeccions i acabarà amb ball folk a càrrec del grup “Bauma”.

Dissabte 24 arriba un dels dies més esperats. Començarà amb la tradicional Passejada dels Oriols (els gegants de Ciutat Vella) que, convidats pel gegant Oriol del Pi fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llancen monedes de xocolata, la menja típica de les festes. Aquestes monedes es fan fer expressament: per una cara duen un gravat que fa referència a la llegenda dels raves i les monedes de Sant Josep Oriol, i per l’altra tenen la imatge històrica del gegant del Pi. Al migdia, l’actuació del centenari Esbart Català de Dansaires i a la tarda, els Jocs infantils i els aclamats Atracaments d’en Perot lo Lladre. En aquest acte el gegantet va de botiga en botiga tot atracant els botiguers, mentre es reparteix el botí (les esmentades monedes de xocolata) entre els assistents. A la nit arriba el Ball de Festa Major, per fer moure l’esquelet a tothom amb cançons d’avui i de sempre.

L’endemà diumenge 25 caldrà llevar-se d’hora i d’això se n’encarreguen els grallers i tabalers d’arreu de la ciutat i del territori català que fan les Matinades. Cap a les deu la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya i de més enllà per acompanyar els Gegants del Pi i el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració.

Al matí hi haurà també la Diada Falconera amb els Falcons de Barcelona, que un any més no han volgut faltar a la cita. Abans de la cercavila hi haurà la Benedicció de Rams, donada la coincidència amb Diumenge de Rams.

A les 12h sortirà la Cercavila de Festa Major que enguany prendrà un caire especial, amb la participació de lleons d’arreu de Catalunya en motiu de l’aniversari del barceloní. Val a dir que el Lleó és un element festiu escàs a Catalunya i de fet la majoria es trobaran aquest dia a la ciutat. Seran els de Tarragona, Reus, Manresa i El Vendrell. Tots ells mostraran les seves danses junt als gegants de Ciutat Vella i altres convidats destacats com el Ball de Galeres de Reus, els Gegants centenaris de Girona, els Capgrossos de Capellades, en Berruga de Figueres o els Gegants de Perpinyà. De ben segur però, d’entre tots ells sobresortirà el convidat d’honor a la festa: el Cavall dels Nebot de Riudoms, la bèstia més gran de Catalunya (fa uns 6m d’alçada) i que ha estat convidada extraordinàriament per celebrar els 450 anys de la Mulassa.

Com els darrers anys s’organitza un concurs de fotografia a Instagram fent servir l’etiqueta #ConcursSJO18. També durant tot l’any la Mulassa organitza un concurs de fotografia a Instagram fent servir l’etiqueta #Concurs450, a través del qual es poden aconseguir premis cada mes. Les bases es poden consultar a www.gegantsdelpi.cat

Arxius: 

Compartir: