Esbart Català de Dansaires

L'Esbart Català de Dansaires neix el juliol 1908, prop del carrer més baix de Sant Pere de Barcelona, quan una colla d’amics interessats per la dansa en generalredacten i signen els Estatuts d’una nova entitat anomenada Esbart Català de Dansaires. La seva voluntat és treballar per la dansa en general i en especial per la dansa catalana, segons quedà palès al text del primer article dels Estatuts: “La finalitat del Esbart Català de Dançaires es estudiar y donar á coneixer los balls populars y artistichs nacionals y extrangers, per parelles d’abdós sexes”. Des dels seus inicis l’entitat s'ha preocupat per documentar les danses de Catalunya en els aspectes de context, festius, coreogràfics, musicals o de vestuari, i ha intervingut activament en la reconstrucció i la restauració de nombrosos balls de carrer i plaça arreu de Catalunya.

Fins l’any 1909, l’Esbart està sota la direcció del seu fundador, Rafel Tudó i Duran. Des d’aquella data, l’Esbart Català de Dansaires ha comptat, entre els seus socis, amb personalitats rellevants com Aureli Capmany, Joan Amades, Enric Morera, Ignasi Iglesias, Ramon Violant, Joan Tomàs, Joan B. Nadal, Apel·les Mestres, Lluís Albert, i un llarg etcètera.

Les dècades dels deu, els vint i mitjans dels trenta del segle XX representen la consolidació i  projecció de l’entitat. D’aquells primers anys data la realització de l'estendard modernista a partir d’un dibuix original obsequiat per Apel·les Mestres, la confecció del primer vestuari que es realitza després d’un estudi de la història de la indumentària popular a Catalunya fet per Aureli Capmany,  la recuperació de la Quadrilla de Granollers, el Ball pla de Sant Vicenç de Montalt; el Ball de Nans d’Olot, el Ball de Cavallets d’Olot i el Ball de Nans de Berga; el Ball Pla de Sant Vicenç de Montalt (1933) i el Ball de Gitanes d’Argentona.

La fi de la Guerra Civil i la situació política posterior significà una davallada en la vida pública de l’entitat.  L’any 1938, Josep Ventura, aleshores president, i altres socis, sota la direcció, emprenen la realització de l’Arxiu de dansa catalana, d’Aureli Capmany.

A la dècada dels cinquanta es produeix la recuperació de la vida pública i la reorganització plena.  El 1958 s’esdevé el cinquantè aniversari de l’Esbart Català de Dansaires i els actes programats es converteixen en manifestacions de reivindicació catalana. A partir d’aquest moment, l’entitat participa activament i cada cop més d’iniciatives culturals i socials.

La dècada dels anys vuitanta, amb la celebració del setanta-cinquè aniversari representen l’impuls a l’acció de l’Esbart Català de Dansaires amb nombrosos i diversoso projectes a l’entorn de la dansa popular de Catalunya: exposicions, publicacions, jornades, participació en congressos, etc.

Tal com ja marcaven els estatuts de 1908, l'Esbart Català de Dansaires continua les tasques de documentació, estudi i difusió de la dansa catalana. La difusió es realitza mitjançant les tres seccions de balladors i balladores, agrupats segons l'edat, les colles bastoneres i les colles dels Cavallets Cotoners de Barcelona i dels Cavallets Petits, amb les que mostra la dansa de Catalunya arreu. També organitza periòdicament dues activitats: el Ball del divendres, adreçat a públic adult, i el taller de balls de bastons Clos i batacada.

L'afany de l'Esbart de divulgar la dansa catalana l'ha portat a editar nombrosos materials: llibres com Foc en dansa, Els Cavallets Cotoners de Barcelona, Aureli Capmany. La dansa i l’Esbart Català de Dansaires; discos com Centenari o els set volums de Música i músics de l'Esbart Català de Dansaires. Organitza un simposi sobre la dansa anomenat Aportacions a la dansa catalana, el Premi Rafael Tudó per premiar i publicar estudis inèdits de dansa catalana, cursos i tallers, i altres iniciatives: Mercèdansa, etc.

L'Esbart Català de Dansaires ha rebut nombroses distincions entre les que podem  destacar en els darrers anys el Premi Fes-te teva la Mercè (1993), Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona (novembre 2008), Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2010), Premi Ciutat de Barcelona (2013) i Premi Best (2014), Premi a la Difusió musical (2018) i altres.

Contacte: 

Pàgina web: www.esbartcatala.org

Telèfon: 934125111

Correu electrònic: info@esbartcatala.org

Responsable: Daniel Trullols

Horari d'assaigs: Cos de Dansa: Dimarts i divendres de 20:30 a 22:30. Infantils i Juvenils: divendres de 18:30 a 20h.

Direcció: Plaça de les Beates 2, 2n. 08003 Barcelona

Compartir: