Història de la Federació

La Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos (antiga Associació Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona) va néixer, de facto, l’any 1983, quan l’Associació de Festes de la Plaça Nova i l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi decideixen, el dissabte 12 de febrer d’aquell any, celebrar la Diada de Santa Eulàlia, amb tres parelles de gegants i tres capgrossos, aplegant les dues colles d’imatgeria festiva existents en aquell moment a la Barcelona vella, amb poc més de cinquanta membres associats. Avui la nostra Federació aplega catorze entitats de tota Barcelona associades, especialitzades en diverses disciplines de cultura popular i tradicional, que representen més vuit-cents cinquanta nou membres. La Federació i les entitats associades, al llarg de trenta dos anys, han recuperat, recreat o inventat més d’un centenar peces d’imatgeria festiva, entre gegants, gegantons, nans, capgrossos i bestiari. S’ha treballat en la producció, no només d’imatgeria, sinó de recuperació de tradicions, de la recreació d’antigues celebracions i de la invenció d’espectacles d’innovació de cultura popular d’arrel tradicional catalana i de singularitat barcelonina.

Ja fa temps que s’han assolit els dos projectes vertebradors de la nostra entitat en aquests trenta dos anys: la Recuperació de la Imatgeria Festiva  de la Barcelona vella (1984) i la Proposta per una nova definició festiva de la ciutat de Barcelona (1984). Fruit d’aquests treballs han nascut o s’han recuperat figures populars com: el Bestiari Històric de Barcelona -L’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca i els Cavallets Cotoners-, els Gegants de la Casa de Caritat -els de Carnaval i els de Corpus-, la Carassa de Nadal o la gegantona Laia...entre molts altres. Hem creat i produït de nova factura, consolidant-les, les Festes de Santa Eulàlia (Seguicis, balls, passejades, espectacles de foc), la recuperació dels Gegants del Carnaval i les seves funcions en el Carnaval barceloní, la recuperació festiva de la Processó de Corpus, les actuacions de la Carassa de Barcelona per Nadal i la Fira de Santa Llúcia... S’han proposat i assolit activitats de més ampli abast. Per les Festes de la Mercè s’ha traduït en el Seguici Popular de Barcelona, el Toc d’Inici i els actes protocol·laris del Matí de la Diada de la Mercè, que ha singularitzat la festa barcelonina i que la ciutadania ja reconeix com a seu.

L’última gran fita aconseguida per la Federació, i que ja estava en entre el seus projectes fundacionals, ha estat l’obertura de La Casa dels Entremesos com a Centre Barceloní de Difusió i Producció de Cultura Popular d’arrel Tradicional Catalana, com espai museístic on poden ser visitades més de cinquanta peces d’imatgeria festiva barcelonina i com espai de residència de les catorze entitats associades.

DEFINICIÓ, OBJECTIUS i ENTITATS FEDERADES

La Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos (antiga Associació Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona) és una associació federativa multidisciplinària i interdisciplinària barcelonina de cultura popular d’arrel tradicional catalana. Te dos programes principals, que alhora en són marques:

1. La Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella, i

2. La Casa dels Entremesos, Centre Barceloní de Difusió i Producció de Cultura Popular d’arrel Tradicional Catalana.

Els objectius principals de la Federació (antiga Coordinadora), a part de la difusió i la producció de la cultura tradicional des de La Casa dels Entremesos, són la recerca, la producció, la difusió i la realització de les activitats festives tradicionals, recuperades o recreades de Barcelona així com la responsabilització dels aspectes més tradicionals de festes de la ciutat com ara Santa Eulàlia, Carnaval, Corpus i La Mercè -a més de les dels barris de Ciutat Vella- amb creacions com El Toc d’inici, els Seguicis de La Mercè i de Santa Eulàlia, els Gegants del Carnaval, la Processó Festiva de Corpus, la Carassa de Nadal i la responsabilitat del Seguici Popular de Barcelona i del Bestiari Històric de la Ciutat. I, per altra part La Casa dels Entremesos des on es treballa des de diferents expressions de la cultura popular tradicional tot fomentant el treball interdisciplinari, la col·laboració entre associacions i les propostes, projectes multidisciplinaris.

La Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos te 14 entitats federades amb 36 seccions i 859 socis a 31.07.2014 que representen la pràctica, recerca, difusió i producció en els àmbits de: Gegants, nans i capgrossos. Bestiari festiu;: de protocol, de foc i d’animació. Diables, dimonis i malabars de foc. Dansa tradicional, esbarts, bastoners, colles sardanistes i aula de sardanes, formació de dansa tradicional. Falcons i Moixiganga. Trabucaires, Músics: grallers, tabalers, flabiolaires, ministrers i altres formacions. Pessebrisme i escola de pessebristes. Comissions de festes. Jocs tradicionals i populars. Arxiu de música i dansa. Arxiu Festiu. Seccions infantils en els diversos àmbits.

Entitats federades i residents:

 1. Associació de Festes de la Plaça Nova – Comissió de Festes de Sant Roc de Barcelona
 2. Associació d’Amics dels Gegants del Pi
 3. Associació d’Amics dels Gegants Ramon i Lola del Raval
 4. Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta
 5. Esbart Català de Dansaires
 6. Associació Colla Gegantera del Casc Antic
 7. Associació Colla de Gegants de la Parròquia de Sant Pere de les Puel·les
 8. Grup Sardanista Xaloc i Enxaneta: Colla Sardanista Mare Nostrum
 9. Grup Sardanista Iris: Aula de Sardanes
 10. Associació dels Falcons de Barcelona
 11. Associació Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda
 12. Associació Colla Gegantera dels Gegants de Sant Jaume de Barcelona
 13. Associació de Pessebristes de Ciutat Vella – Escola taller de Pessebres de Barcelona
 14. Associació Moixiganga de Barcelona.