Notícia

Se suspèn el primer cap de semana de les Festes de Sant Josep Oriol
13 Març 2020

Les Festes s’havien de celebrar del 21 al 29 de març i, de moment, es faran del 27 al 29 de març.

La decisió es pren per aplicar de les mesures per fer front a la Covid-19.

Els organitzadors de les Festes de Sant Josep Oriol han decidit suspendre parcialment el programa d’actes que s’havien de celebrar entre el 21 i el 29 de març. Els actes afectats són els que estan inclosos dins dels quinze dies que han decretat la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. La idea és ajudar a no estendre la malaltia i, per tant, reduir els moviments i la quantitat d’activitats.

Amb les recomanacions a la mà, ara per ara, se suspenen els actes de dissabte 21: el pregó, la presentació del llibre dels 25 anys de les Festes, la diada castellera de Sant Josep Oriol i el Retaule de Sant Josep Oriol ‘el Doctor pa i aigua’, a més dels actes del diumenge 22: Bestieses. En principi, el Retaule es posposa i s’informarà de la nova data quan es consideri oportú. Per altra banda, de moment el Pregó es farà el proper divendres 27 de març.

Sí que es farà l’Ofici de Festa Major del dilluns 23 de març, diada de Sant Josep Oriol, acte que no s’ha deixat de fer des del segle XIX i que complirà amb la mesura de prevenció de limitar l’aforament a un terç de la capacitat total. En aquest cas hi podran accedir tres-centes persones ja que a l’església  n’hi caben mil.

La previsió és que els actes continuïn el dijous 26 de març amb la taula rodona ‘Recuperant la Festa Major’ que es farà a les 20h a la Casa dels Entremesos i comptarà amb les vivències d’un veí del barri, una gegantera del Pi, una botiguera del barri i el gerent de la basílica del Pi. La festa en sí començaria el divendres 27 de març amb la Cercavila Infantil i el Pregó, que es farà a les 19h i on hi participaran els quatre Gegants del Pi originals, com és tradició. Per l’ocasió s’han pres mesures extraordinàries com la suspensió del contacontes i de la xocolatada prèvia als Atracaments d’en Perot. A més, els actes comptaran amb mesures higièniques extraordinàries com ara la decisió de no fer els tradicionals llançaments de monedes, que són una imatge icònica de la festa. Les monedes es podran aconseguir en mà i es repartiran amb totes les mesures de seguretat i higiene.

En primera instància, la resta d’actes dels dies es mantindran amb variacions, donat que són actes a l’aire lliure i no es preveu l’assistència de més de mil persones. Els actes d’enguany comptaran amb la visita dels centenaris Gegants de Tafalla (Navarra), que faran una exhibició el dissabte 27 a la tarda, després dels Atracaments d’en Perot lo lladre.

El diumenge al matí hi haurà la Diada Falconera i la Mostra de balls, que precedirà la Cercavila de Festa Major, amb convidats excepcionals pels 25 anys de les Festes. Entre d’altres, hi haurà l’espectacular gegant Gerió de Girona, que només ha sortit una vegada de la seva ciutat, els capicossos de Sant Pere de Ribes, els Cavallets de Tàrrega i la Mulasseta de Montblanc.
En tot cas, per compensar a la ciutadania per les activitats anul·lades i les afectacions pel coronavirus, des dels Gegants del Pi es treballarà per realitzar una cercavila extraordinària que s’inclourà dins les Festes Quinquennals dels Gegants del Pi, que se celebraran del 12 al 20 de juny.

Les Festes de Sant Josep Oriol arriben al primer quart de segle des que es van recuperar l’any 1995 i ho fan amb pinzellades ben especials en la programació habitual. A banda de la celebració pròpiament dita, es pot visitar a la Casa dels Entremesos l’exposició ‘El Pi en festes. 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol’ repassa el passat i el present de la Festa Major del barri del Pi. L’exposició s’ha prorrogat i es podrà visitar fins al 17 de maig. 

Amb motiu del quart de segle també s’ha editat un petit llibre, que porta per títol ‘Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular’. El llibre va en paral·lel amb l’exposició i, tot i que ambdós repassen les festes a partir del programa d’actes, presenten algunes diferències de contingut. El llibre té dues parts: d’una banda, l’explicació de l’estructura de les festes i, de l’altra, el catàleg amb tots els convidats que  han participat en les festes en aquests vint-i-cinc anys, amb unes tres-centes parelles de gegants i peces de bestiari catalogades. El llibre l’ha editat l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi amb la col·laboració del Districte de Ciutat Vella i es presentarà el divendres 27 de març en el marc del pregó de les Festes. L’acte comptarà amb la presència del senyor Jordi Rabassa, regidor del Districte de Ciutat Vella.

La programació completa modificada es pot veure al web dels Gegants del Pi. També es recomana seguir les xarxes socials dels Gegants del Pi, on es podrà seguir l’última hora de les festes.

Compartir: