Notícia

Breu història dels castells i la Muixeranga als Països Catalans a Presentacions 2020
13 Febrer 2020

Presentacions 2020 de l’Esbart Català de Dansaires programa una altra sessió per difondre novetats bibliogràfiques relacionades amb la dansa catalana presentant l’obra de Jordi Bertran Breu historia dels castells i la Muixeranga als Països Catalans, editada per l’editorial Pagès a la col·lecció DivÈrsia.

Jordi Bertran (Tarragona, 1966) és filòleg, gestor cultural i professor a la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat el project manager del Museu Casteller de Catalunya, a Valls, responsable d’actes castellers a Valls i cap de plaça de la diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès. 

A partir de la tesi que la muixeranga valenciana és l’origen dels castells al Principat, segueix els homes valencians que entre els segles XVII i XIX van exportar-la a diferents territoris. A Catalunya, els receptors d’aquella manifestació la revolucionaren tècnicament a finals del segle XVIII i assoliren primer el castell de sis pisos i després construccions de fins a nou, mentre que la muixeranga mantingué la seva tècnica primitiva en algunes localitats del País Valencià.

L’acte tindrà lloc el dijous 27 de febrer, a les 20h., a la Sala d’Actes de La Casa dels  Entremesos i intervindran Josep Lluís Carod-Rovira, responsable de la col·lecció, Miquel Botella, cofundador dels Castellers de Sants, i l’autor.

Compartir: