
Enguany la Casa dels Entremesos es converteix en un espai expositiu però no com sempre, sinó que es recuperen exposicions que s'han pogut veure al llarg de l'any i se n'instal·len dues de noves per a que tots els barcelonins i les barcelonines que ho desitgin, vulguin venir a passar una estona durant les festes de la Mercè.
TARASQUES I CUCAFERES
Les tarasques i les cucaferes són elements del bestiari festiu tradicional català i occità que, amb diverses formes i orígens, representen la figuració del monstre. El 23 de setembre de 1993 va ser estrenada la figura de la Tarasca de Barcelona, amb aquesta estrena es completava el bestiari del Seguici Popular barceloní. Aquest any, coincidint amb les Festes de la Mercè, la Tarasca barcelonina celebra que fa vint-i-cinc anys va ser recuperada. És per aquest motiu que la Tarasca ha convidat altres bèsties festives del seu gènere: la Cucafera de Montblanc, la Tarasca de Cervera, la Cuca de Castellbisbal i el Sexot de Sant Cugat Sesgarrigues. Aquestes figures, que podran ser visitades a La Casa dels Entremesos, participaran en diversos actes de les Festes de la Mercè de la ciutat i de les Festes de Sant Miquel de la Barceloneta.
AURELI CAPMANY. LA DANSA I L'ESBART CATALÀ DE DANSAIRES
L'exposició repassa la intensa relació del folklorista barceloní amb la dansa: la creació i la direcció dels esbarts dansaires, el mestratge amb infants i les seves publicacions.
L'exposició ha estat produïda per l'Esbart Català de Dansaires amb motiu de l'Any Aureli Capmany que celebra els 150 anys del seu naixement.
LA FESTA VISCUDA. SANT ROC, 1884 -1983
L’exposició explica, de manera visual, cent anys de la llarga història de les Festes de Sant Roc de Barcelona a la plaça Nova —celebrades des del 1589 i declarades festa patrimonial d’interès nacional l’any 2017—; i ho fa presentant la festa com a eina de cohesió que referma el sentit de pertinença i l’orgull dels veïns i veïnes i dels exveïns i exveïnes de la plaça Nova i del barri de la Catedral, «el Barri Perdut». La mostra comença l’any 1884, quan es va constituir de manera oficial l’actual Comissió de Festes de Sant Roc, i permet visualitzar —durant dècades d’esplendor i de decadència— diversos aspectes de la festa. El recorregut s’acaba l’any 1983, quan les festes van entrar en una etapa de profunda renovació i es van revitalitzar amb la formació de la Colla de la Plaça Nova, una colla de joves que esdevindria l’embrió de la nova Associació de Festes de la Plaça Nova.
Una producció de l'Associació de Festes de la Plaça Nova que podeu visitar a la primera planta de La Casa dels Entremesos.
LA MULASSA DE BARCELONA: 450 ANYS
L'exposició és un homenatge a la història de la figura de la Mulassa de Barcelona -la figura més boja i entremaliada del bestiari barceloní- i la dels seus congèneres d'Occitània i dels Països Catalans. La mostra, tot explicant les peripècies i les anècdotes que ha viscut la Mulassa barcelonina -documentat a la ciutat des de l'any 1568- i de la imatgeria festiva catalana els darrers 450 anys, endinsarà els visitants en una autèntica festa major. Es podrà veure des de les prohibicions reials fins a les desaparicions, les recuperacions i les èpoques d'esplendor i de decadència de la Mulassa de Barcelona des del segle XVI fins el segle XVIII, així com de les activitats de la figura actual. La Mulassa de Barcelona va ser recuperada l'any 1988 per l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi com una de les primeres figures del bestiari històric de la Ciutat del restituït Seguici Popular de Barcelona.
Una producció de l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi que podeu visitar a la planta baixa de La Casa dels Entremesos.