Del 18 al 25 de març
Plaça de sant Josep Oriol
Activitats especials
Festes de Sant Josep Oriol 2018

DISSABTE 17

10.30 h  Toc d’Inici de la festa amb el repic de campanes del Pi i la sortida dels quatre Gegants originals del Pi. A la plaça del Pi.
11.00 h  Pregó de les Festes a la Plaça del Pi. Amb la presència dels quatre Gegants originals del Pi i amb els parlaments de:

  • Pregoner: Sr. Emili Boada i Rovira, comerciant del barri
  • Sra. Gala Pin Ferrando, Regidora del Districte de Ciutat Vella
  • Mn. Gaietà de Casacuberta, Rector de la Basílica de Santa Maria del Pi
  • Sr. Josep Lluís Esteras, President de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi
  • Sr. Eloi Martí Pujol, President de l’Associació de Comerciants i Veïns Plaça de Sant Josep Oriol

Tot seguit, Remembrança del Miracle de les Monedes.
Representació de “L’Anunci del Baladrer”.
Ball dels quatre Gegants originals del Pi a la plaça del Pi.
Tradicional cercavila anunciadora de les Festes pels carrers del barri.
Amb els Gegants petits originals del Pi i els Músics del Pi.   Recorregut: Cardenal Casañas, Boqueria, Banys Nous, Palla, Pi, Portaferrissa, Petritxol i Plaça del Pi.
12.15 h Ballada de sardanes a la plaça del Pi a càrrec de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.
Cap a les 13h hi haurà una aturada per acomiadar la Cercavila. 
17.00 h Diada Castellera a la plaça del Pi a càrrec dels Castellers de Barcelona i els Castellers de Cerdanyola del Vallès. Els Castells són Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, declarats per la UNESCO. 
20.00 h Teatralització de la Solemne Processó per anar a buscar el Legat vingut de Roma.
21.00 h Retaule de Sant Josep Oriol “El Doctor Pa i Aigua” dins la Basílica de Santa Maria del Pi. 

Diumenge 18 de març de 2018 

9.00 h Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa. Rebuda a la placeta de Sant Felip Neri dels convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona. Convidats: Àliga de la Ciutat de Barcelona i Poulain de Pesenàs (Occitània, França), declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
10.45 h Cercavila de Benvinguda. Recorregut d’anada: Plaça de Sant Felip Neri, Sant Felip Neri, Sant Sever, Bisbe, Plaça Nova, Boters, Pi, plaça de Sant Josep Oriol i plaça del Pi.
11.15 h Ballada dins la Basílica de Santa Maria del Pi. 

  • Ball de la Mulassa de Barcelona 
  • Ball del Poulain de Pesenàs 
  • Ball de l’Àliga de la Ciutat de Barcelona 
  • Ball del Lleó de Barcelona

11.55 h Cercavila de Comiat. Recorregut de tornada: Plaça del Pi, Cardenal Casañas, Rambla, Portaferrissa, dels Boters, Plaça Nova, Bisbe, Pietat, Santa Clara i Plaça del Rei.
12.30 h Intercanvi de records, Ball conjunt de comiat i fotografia de família del Lleó i la Mulassa de Barcelona amb els seus convidats d’honor a la plaça del Rei. 

Dijous 22 de març de 2018 

20.00 h Xerrada “Festes i imatgeria festiva a l’arxiu de Santa Maria del Pi”.  A la sala d’actes de la Casa dels Entremesos, a càrrec de Jordi Sacasas, arxiver de l’arxiu parroquial de Santa Maria del Pi. 

Divendres 23 de març de 2018, Diada de Sant Josep Oriol 

18.00 h Cercavila infantil.  Amb les escoles del barri que tenen gegants i tot aquell que s’hi vulgui afegir amb el seu gegant o capgròs. Recorregut: plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer de Petritxol, carrer de la Portaferrissa, carrer del Pi i plaça de Sant Josep Oriol.
19.00 h Contacontes a la plaça de Sant Josep Oriol. 
19.30 h Repic de Campanes de Festa Major a càrrec dels Campaners del Pi. Les Campanes i els seus tocs són Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.
20.00 h Ofici de Festa Major a la Basílica de Santa Maria del Pi.  Amb la ballada dels quatre Gegants Originals del Pi. Al finalitzar entonaran el “Stabat Mater” de Felip Oliveres (s.XVII) i seguidament es cantaran els Goigs de Sant Josep Oriol amb la Capella de Música del Pi.  
21.15 h  Projeccions a la porta de l’Ave Maria, a la plaça de Sant Josep Oriol.
21.30 h Emmulassa't! Sortida de la Mulassa de Barcelona des de la plaça de Sant Josep Oriol, acompanyada per la Marxing Band del Taller de Músics del Raval. Recorregut:  Plaça Sant Josep Oriol, carrers Ave Maria, Banys Nous, Call, Sant Honorat, Sant Sever, Bisbe, Plaça Nova, Boters, Pi i Plaça Sant Josep Oriol.
22.45 h Ballades finals de la Mulassa a la plaça de Sant Josep Oriol.
23.00 h Ball folk a la plaça de Sant Josep Oriol amb el grup Bauma. 

Dissabte 24 de març de 2018 

11.15 h La Passejada dels Oriols. Participants: Oriol, Perot lo Lladre, en Mustafà petit i en Mustafà del Pi i els Gegants de la Plaça Nova, Raval, Barceloneta, Casc Antic, Santa Maria del Mar, Sant Pere de les Puel∙les, Sant Jaume Apòstol, Carrer Princesa i Casa de Caritat.
11.45 h . Recollida de l’ofrena floral al Sant.  Recorregut: Carrers Palla, Banys Nous, Boqueria, Rambla, Portaferrissa, Pi, i Plaça Sant  Josep Oriol.
12.30 h Ofrena floral a Sant Josep Oriol, a l’estàtua del Sant. Llançament de monedes.
13.00 h Actuació de la Secció Infantil de l’Esbart Català de Dansaires a la pl. Sant Josep Oriol. 
16.45 h Els Petits Dibuixants. Els quatre Gegants originals del Pi reben els nens que els han dibuixat. A la vitrina dels Gegants, dins la Basílica de Santa Maria del Pi. 17.00 h Jocs de Sant Josep Oriol a la plaça de Sant Josep Oriol.
18.00 h Xocolatada per a la mainada a la plaça de Sant Josep Oriol.
18.15 h Benvinguda a en Perot lo Lladre a la plaça de Sant Josep Oriol.
18.30 h Els Atracaments d’en Perot. Recorregut: Pi, Boters, Portaferrissa, Petritxol, Plaça del Pi, Cardenal Casañas, Boqueria, Banys Nous, Ave Maria i Plaça Sant Josep Oriol. Convidem a tothom a venir vestit de pageset per acompanyar en Perot durant els Atracaments, amb barretina, espardenyes i faixa!
22.00 h Ball de Festa Major a la plaça de Sant Josep Oriol amb el grup “Lady Whanda”. 

Diumenge 25 de març de 2018, Diumenge de Rams 

8.00 h Matinades de grallers des de la plaça de Sant Josep Oriol.  Recorregut: Plaça de Sant Josep Oriol, Plaça del Pi, carrers Cardenal Casañas, Boqueria, Rauric, Ferran, Banys Nous, Baixada de Santa Eulàlia, Sant Sever, Sant Felip Neri i Plaça de Sant Felip Neri, Montjuïc del Bisbe, Bisbe, Plaça Nova, Boters, Portaferrissa, Pi i Plaça del Pi. 
10.00 h XXIV Trobada de Gegants, Capgrossos, Bestiari i Balls a la plaça de Sant Josep Oriol. Participants: El Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, els Gegantets Perot lo Lladre, Mustafà petit i Elisenda petita, els quatre Gegants del Pi (l’Oriol, la Laia, l’Elisenda i en Mustafà), i la resta de colles convidades: Gegants de la Plaça Nova i Nan Cu-cut, Gegants del Raval,  de la Barceloneta, del Casc Antic, de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel∙les, de Sant Jaume Apòstol, del Carrer Princesa, Gegants Dalí i Gala de Figueres i capgròs Berruga, Gegants de Perpinyà (França), Capgrossos de Capellades, Ball de Bastons i Gegants centenaris de Girona, Ball de Galeres de Reus, una selecció de lleons de Catalunya en motiu dels 25 anys de la recuperació del Lleó de Barcelona: el Lleó de Reus, el Lleó de Manresa, el Lleó de Tarragona, el Lleó i el Lleonet d’El Vendrell i el convidat d’honor: el Cavall dels Nebot de Riudoms.
10.15 h Diada Falconera a càrrec dels Falcons de Barcelona, a la plaça de Sant Josep Oriol.
11.00 h Mostra de balls a la plaça de Sant Josep Oriol: Ball de la Mulassa de Barcelona, Ball dels Capgrossos de Capellades, Ball de Galeres de Reus, Ball del Lleó d’El Vendrell, Ball del Lleonet d’El Vendrell, Ball del Lleó de Manresa, Ball del Lleó de Tarragona, Ball del Lleó de Reus i Ball del Lleó de Barcelona.
11.45h  Benedicció de Rams.
12.00 h Cercavila de Festa Major.  Recorregut: Carrers del Pi, Boters, Plaça Nova, Bisbe, Plaça Sant Jaume, Ferran, Rambla, Cardenal Casañas, Plaça del Pi i Plaça de Sant Josep Oriol.
13.30 h Ball del convidat d’honor, Ball de quatre dels Gegants del Pi i Ball conjunt final de totes les colles. 

Activitats paral·leles (Març de 2018) 

Exposició dels cartells participants al concurs de cartells de les Festes i del #ConcursSJO17 Tot fent boca per les Festes que estan a punt d’arribar, la Casa dels Entremesos acollirà dues exposicions molt especials. Una, amb totes les imatges presentades al concurs d’Instagram #ConcursSJO17. L’altra, amb tots els cartells participants al concurs de cartells de les Festes 2018, que és el segon cop que se celebra. Les exposicions estaran obertes del 10 al 25 de març de 2018 (consulteu horaris a www.lacasadelsentremesos.cat). Inauguració i entrega de premis del concurs de cartells el dissabte 10 de març a les 12h a la Casa dels Entremesos. 

Els Petits Dibuixants Tots aquells nens i nenes que ho desitgin durant les nostres festes podran fer els seus dibuixos de les figures que estimen, ja siguin els Gegants del Pi, els Gegants Petits, el Perot lo Ladre, el Mustafà petit, l’Elisenda petita, la Mulassa de Barcelona o el Lleó de Barcelona. Es farà publicitat ja sigui per les xarxes socials dels Gegants del Pi o amb la col·laboració de la Ludoteca del Pi, el Casal d’Infants del Pati Llimona o l’Esplai del Pi. 

Concurs d’Instagram #concursSJO18 Durant la celebració de les Festes de Sant Josep Oriol es crearà el Concurs de Fotografies d’Instagram, amb l’etiqueta #concursSJO18. S’establiran unes normes i premis segons les categories i posteriorment les millors fotografies formaran part d’una mostra que tindrà lloc un cop acabin les Festes. 

Empal·liada del Campanar del Pi Durant la celebració de les Festes, del 17 al 25 de març tindrà lloc l’empal∙liada del Campanar del Pi, un fet recuperat pels recentment ressorgits Campaners del Pi. El Campanar de Santa Maria del Pi havia estat el més festiu de la ciutat amb focs, música,... i amb aquesta idea es recupera la decoració del Campanar integrant-lo a la festa. La major part de les campanes del Pi són del segle XVII i XVIII i són conegudes com l’Antònia, l’Andreua, la Maria, la Josepa, la Vicenta i l’Esquirol o Miquela. Les Campanes i els seus tocs han estat declarades per la Generalitat de Catalunya com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional. 

Compartir: