Esbart Català de Dansaires

L'Esbart Català de Dansaires va néixer el juliol 1908, prop del carrer més baix de Sant Pere de Barcelona, quan una colla d’amics interessats per la dansa en general i en concret per la del nostre país, redactaven i signaven els Estatuts d’una nova entitat anomenada Esbart Català de Dansaires. La voluntat de la nova entitat va ser, treballar per la dansa en general i en especial per la dansa tradicional catalana. Aquest objectiu quedà palès en el primer article dels Estatuts que diu: La finalitat del Esbart Català de Dançaires es estudiar y donar á coneixer los balls populars y artistichs nacionals y extrangers, per parelles d’abdós sexes. Des dels seus inicis l’entitat s'ha preocupat per documentar les danses, en els aspectes festius, coreogràfics, musicals o de vestuari, i ha intervingut activament en la reconstrucció i la restauració de nombrosos balls arreu de Catalunya.

L’entitat va estar sota la direcció del seu fundador, Rafel Tudó i Duran, fins l’any 1909 quan renuncià al càrrec en benefici d’Aureli Capmany.  Des d’aquella data, l’Esbart Català de Dansaires ha comptat, entre els seus socis, amb personalitats rellevants com Joan Amades, Enric Morera, Ignasi Iglesias, Ramon Violant, Joan Tomàs, Joan B. Nadal, Apel·les Mestres, Lluís Albert, i un llarg etcètera.

Les dècades dels deu, els vint i mitjans dels trenta van representar la consolidació i  projecció de l’entitat. D’aquells primers anys data la realització de l'estendard modernista a partir d’un dibuix original obsequiat per Apel·les Mestres, la confecció del primer vestuari que es realitza després d’un precís estudi de la història de la indumentària a Catalunya,  la recuperació de la Quadrilla de Granollers, de Montalt; el Ball de Nans d’Olot, el Ball de Cavallets d’Olot i el Ball de Nans de Berga; el Ball Pla de Sant Vicenç de Montalt (1933) i el Ball de Gitanes d’Argentona. La fi de la Guerra Civil i la situació política posterior significà una davallada en la vida pública de l’entitat.  
A la dècada dels cinquanta es produeix la recuperació de la vida pública i la reorganització plena.  El 1958 s’esdevé el cinquantè aniversari de l’Esbart Català de Dansaires i els actes programats es converteixen en manifestacions de reivindicació catalana, especialment l’acte a la plaça del Rei en el que es canta el Cant de la Senyera per primera vegada després de la Guerra Civil.  

L'Esbart Català de Dansaires continua les tasques de documentació, estudi i difusió de la dansa catalana. La difusió es realitza mitjançant les tres seccions de balladors i balladores, agrupats segons l'edat, les colles batoneres i les colles dels Cavallets Cotoners de Barcelona i dels Cavallets Petits, amb les que mostra la dansa de Catalunya arreu.
L'afany de l'esbart de divulgar la dansa catalana l'ha portat a convertir-se en editor de llibres (Manual de descripció coreogràfica de  dansa tradicional, Sant Feliu de Codines : tradicions i danses, Els Cavallets Cotoners de Barcelona: cavallets, cavallins i cotonines, El Ball de Bastons de Barcelona, Manual de descripció coreogràfica per a balls de bastons), editor d'enregistraments musicals (Música i Músics de l'Esbart Català de Dansaires - amb 5 volums, Cançons per a la mainada), organitzador de simposis sobre la dansa (Aportacions a la dansa Catalana) i exposicions (Apel·les mestres: artista complet i home polièdric, Cavallets...endavant!. Els Cavallets Cotoners de Barcelona), promotor de classes de dansa obertes al públic en general (La Cafetera), ideador de projectes per fer conèixer la dansa catalana (MercèDansa), convocant de premis a estudis de dansa (premi Rafael Tudó).

L'Esbart Català de Dansaires ha estat guardonat al llarg de la seva història amb moltes distincions de les que podem  destacar en els darrers anys el Premi Fes-te teva la Mercè (1993), Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona (novembre 2008), el premi Centenari del Agrupament d'Esbarts Dansaires (novembre 2008), el premi Continuïtat de la Obra del Ballet Popular (febrer 2009), Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (abril 2010), Premi Ciutat de Barcelona (2013) i premi Best (2014).

Contacte: 

Pàgina web: www.esbartcatala.org

Telèfon: 934125111

Correu electrònic: info@esbartcatala.org

Responsable: Montserrat Garrich

Horari d'assaigs: Cos de Dansa: Dimarts i divendres de 20:30 a 22:30. Infantils i Juvenils: divendres de 18:30 a 20h,

Direcció: Plaça de les Beates 2, 2n. 08003 Barcelona