Falcons de Barcelona

La iniciativa de formar una colla de falcons a Barcelona va néixer al 2002 entre alguns dels components dels Castellers de Barcelona. A l'octubre d'aquell mateix any es van començar els assajos a l'Escola Tècnica i Professional del Clot, al carrer València 680. 

Els Falcons de Barcelona (FdB) es varen presentar oficialment per les festes de Santa Eulàlia del 2003, en concret el 15 de febrer, apadrinats pels Falcons de Vilafranca, els Falcons de Vilanova i els Falcons de Piera. En aquell moment existien només sis colles de falcons a Catalunya (Vilafranca, Piera, Llorenç del Penedès, País del Cava, Puigdàlber i Vilanova i la Geltrú) i els de Barcelona van esdevenir la setena. Així l'expansió falconera va ser similar a la dels Castells que van anar des de Valls al Vendrell, al Penedès i cap a les comarques barcelonines seguint cap al nord.

Els assajos continuaren a l'ETP Clot i la Colla poc a poc va anar creixent en nombre de persones i actuacions, així com el tamany de les seves figures i fites. L'any 2009 els FdB van viure l'alegria de tenir la seva pròpia seu social; van ser els últims en incorporar-se a la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella, que els permetia allotjar-se a la Casa dels Entremesos, centre de divulgació de cultura popular d'arrel tradicional. 

Els FdB han actuat arreu del territori català i també a Euskadi, Polònia, França i Romania. Les seves actuacions han estat molt diverses: festes majors, congressos, diades de Sant Jordi i de Catalunya, campanya "Mulla't per l'esclerosi múltiple", setmanes culturals escolars, fundacions socials... Cal remarcar que no sempre han actuat en solitari, sovint han acompanyat altres entitats de cultura popular.
Actualment els Falcons de Barcelona, amb onze anys d’història, és la cinquena colla més antiga.  

Durant les primeres temporades, les figures que es portaven a plaça van ser l’escala de 7, la pira 4x4, la doble escala de 6 amb pilar de 3 al mig, el vol de 4, el pilar de 4 amb pinya o la tripira 4-4… Però també teníem dins del nostre repertori figures inventades per nosaltres mateixos com l’arc, l’avet, les olles o la truita de patates.  No va ser fins el 2009 que es va descarregar la primera escala de 8; al 2010 vam veure la primera Pira 5-4 carregada, el primer pilar de 4 aixecat per sota deixat net i 2 Pires 4-4 simultànies;  el 2011 sumaren col·lecció de grans fites: la primera pira 5x4 descarregada, el ventall de tres pisos, i la piràmide de 4; al 2012 coronarem la temporada amb la primera Escala de 9, sent la segona colla del món falconer en assolir-la, i consolidant la Pira 5-4 amb 2 pires 3-3 simultànies, o la serra d'11 puntes amb un pilar de 3. Però a la temporada 2013 coincidint amb el desè aniversari de la colla, assoliren les millors figures com a colla; el primer Vol de 5 (sent la 1ª colla en el món falconer en assolir-lo), la 1ª Pira 5-5, l'Avet d'un pis més, el primer pilar de 4 deixat net i girat, tornant a repetir l'Escala de 9, que ja s'havia assolit l'any anterior. En aquests 2014 han consolidat les seves grans figures (escala de 9, pira 5-5 i vol de 5) i  també han assolit la Primera Tripira 5-4 i 5-5, i la Doble escala de 7 amb pilar de 3 al mig.

Contacte: 

Pàgina web: www.falconsdebarcelona.cat

Telèfon: 647644914

Correu electrònic: colla@falconsdebarcelona.cat

Responsable: Imma Guzmán

Horari d'assaigs: dimarts de 19 a 21 hores i divendres 20:30 a 23h. (l'assaig del divendres és a l'Escola Pere Vila)

Direcció: Plaça de les Beates 2, 3r. 08003 Barcelona