Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta

Malgrat que el barri de La Barceloneta forma part del Districte de Ciutat Vella, aquest és un barri relativament jove; la primera pedra es va col·locar el 3 de febrer de 1753. Aquest barri mai havia tingut gegants propis tot i que hi ha diferents imatges de gegants que participaven en la processó de Corpus pels voltants dels anys 40 / 60 aproximadament. Va ser durant les reformes que s’estaven produint en el barri en motiu de la celebració dels Jocs Olímpics què es va posar remei a aquesta situació.

L’any 1991 l’Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta (ACIB) encapçalades pel president i la secretària van pensar que seria bona cosa dotar al barri d’uns gegants que identifiquessin el barri i es van posar a treballar per aconseguir el finançament necessari, ja que l’entitat com a tal no va participar econòmicament.

En un primer moment, i ja sent La Barceloneta un lloc on la gastronomia tenia un paper molt rellevant, a més de ser el barri pescador de Barcelona, es va pensar que la parella de gegants fossin un cuiner i una peixatera i així es va explicar el projecte al Districte de Ciutat Vella amb l’argument de què seria una bona promoció del barri. El Districte va acceptar la proposta i va assumir una part del cost de les figures. Es va buscar un constructor d’imatgeria festiva que va fer els dibuixos de la parella de gegants. L’encarregat va ser Xavier Jansana i Font, creant-se a partir de llavors una estreta relació doncs la seva tasca no es va limitar a fer una parella de gegants.

En una reunió de treball entre el mestre imatger i l’ACIB es va decidir canviar l’ofici del egant per la de pescador, un ofici que havia sobreviscut des dels inicis del barri. La parella de gegants que representaria al barri de La Barceloneta seria un pescador i una peixatera. Ara no més calia aconseguir la resta de diners per poder dur a terme el projecte.

Això que a hores d’ara està d’actualitat com és el “crowdfunding” o micro mecenatge ja es va fer servir per aconseguir els fons necessaris. Els membres de l’ACIB van dedicar tot un estiu a recórrer tots els establiments del barri explicant el projecte i oferint a l’establiment o veí del barri la possibilitat de tenir un diploma que l’acredités “Padrí d’Honor” dels Gegants de la Barceloneta fent una aportació econòmica (amb un mínim de 5.000 ptes.)

Les col·laboracions que es van rebre van superar les expectatives de l’ACIB i es va decidir ampliar la família en dues capgrossos i un gegantó.

Un dels capgrossos representava als estibadors del Port. Una de les feines que a hores d’ara encara n’hi ha molts veïns del barri que s’hi dediquen i es va anomenar “Ganxut”, doncs el ganxo era una de les eines que feien servir per carregar i descarregar els vaixells. L’altre representava la varietat de restaurants de la zona i que va ser la figura (desestimada en el primer moment com a gegant) d’un cuiner anomenat Ramonet. Posteriorment van ser reconvertits en gegantons de motxilla degut a les grans dimensions dels capgrossos que feia que fos molt difícil portar-los.

El gegantó representava el símbol del barri, la Torre del Rellotge. Un antic far que en el seu moment servia de far en l’antic port de Barcelona.

Totes les figures van ser presentades al barri el 29 de setembre de 1991 durant la celebració de la Festa Major de La Barceloneta dedicades al seu patró St. Miquel del Port amb una gran participació i assistència de gent. La parella de gegants va ser batejada amb el nom de la Barceloneta, triant-se per ell Pep Barceló i per ella Maria la Néta i van tenir com a padrins els Gegants del Raval, Ramon i Lola, i els Gegants de la Sagrada Família, Pere, l’home dels Coloms i Pepa la Peixatera.

El darrer dia de la festa major i en un pregó de cloenda els gegants i la resta de figures van ser donats al barri al qual pertanyen.

De seguida es va promoure la creació d’una colla gegantera entre els fills, veïns i amics del barri.

El 1994 la Colla de geganters de la Barceloneta va adquirir personalitat jurídica i des de llavors son els gestors de les figures presentades l’any 1991 i d’altres que s’han anat incrementat al llarg dels anys.

 

Contacte: 

Pàgina web: http://gegantsbarceloneta.blogspot.com.es

Correu electrònic: gegantsdelabarceloneta@gmail.com

Responsable: Carme Tomàs

Direcció: Plaça de les Beates 2, 3r. 08003 Barcelona

Compartir: