Arxiu i biblioteca

La Casa dels Entremesos disposa de Biblioteca i Arxiu en el que estan dispositats els fons de l’Associació de Festes de Sant Roc de la plaça Nova (www.plnova.cat) i de l’Esbart Català de Dansaires (www.esbartcatala.org). Ambdós són de titularitat privada i de consulta pública, amb cita prèvia.

L’Arxiu documental de l’Associació de Festes de la Plaça Nova – Comissió de Festes de Sant Roc, actualment a La Casa dels Entremesos, conté la documentació de l’organització de les Festes de Sant Roc de Barcelona a la plaça Nova, les més antigues de la ciutat, i sobre aquestes.  El document més antic és datat el 1794.  

L’Arxiu està format per documentació administrativa: llibres d’actes i  de comptes; correspondència, dissenys, programes i cartells de festes; arxiu fotogràfic (1884 – 2015), partitures musicals, goigs, dibuixos i dissenys d’Antoni de Paula Rigau i Tolosa  i d'altres col·laboradors de la festa, reculls de premsa (1910 – 1975) i un petit arxiu sonor i audiovisual. També disposa de col·leccions de publicacions, completes com Destino i parcials com La Família, Folklore o Cavall fort, una petita biblioteca d’uns tres-cents volums especialitzada en cultura popular i tradicional i diversos exemplars de llibres editats per l’Associació i escrits per membres de la Comissió de Festes: “El meu barri” de Francesc Puig i Alfonso, “600 anys de plaça Nova” de Josep Maria Garrut i “Cent anys dels Gegants de Sant Roc (o vells) de la Plaça Nova” i “4 ¼ . 425 anys de Festes de Sant Roc de Barcelona” de Xavier Cordomí.

Consulta l'arxiu documental de l’Associació de Festes de la Plaça Nova

Al correu electrònic: info@plnova.cat

 

L’Esbart Català de Dansaires disposa d’arxiu i biblioteca especialitzats en dansa catalana i matèries relacionades: festes. Música, cançó, etc.  L’arxiu està format per l’Arxiu Capmany i l’anomenat Arxiu actual. L’Arxiu Capmany conté informació de dansa  des del segle XIV procedent d’informacions orals, treballs de camp, transcripcions de material inèdits i publicats, etcètera. La informació està organitzada amb els següents fitxers: toponímic, gràfic, musical, calendari i dansa. L’Arxiu actua conté la documentació aplegada a partir dels anys cinquanta. Està organitzat per ordre alfabètic de noms de balls. Conté fotografies, manuscrits, buidats de premsa, descripcions coreogràfiques i altres materials.

La Biblioteca comprèn les seccions d’Impresos, amb documentació escrita:  monografies, publicacions periòdiques, articles, etc.; Hemeroteca, amb col·leccions de diverses publicacions periòdiques, algunes ja tancades i altres de subscripció actual. L’Arxiu musical conté melodies de dansa tradicional catalana, així   com  harmonitzacions   per   a    cobla,  orquestra i altres formacions . També disposa de videoteca i fonoteca.   La Biblioteca també aplega diverses sèries sobre  història dels esbarts dansaires,  biografies de persones rellevants per la dansa o la música tradicional catalana, festes o activitats en les que destaqui algun ball, congressos, seminaris o cursos de dansa,  música i  cultura popular.  També s’hi troben  sèries amb tota la documentació dels cursos de dansa anomenat La Cafetera i altres d’activitats de l’entitat.

A més es pot consultar l’Arxiu històric de l’Esbart Català de Dansaires que conté diverses seccions: llibres d’actes i altres llibres, correspondència rebuda i tramesa, llibres de comptes, fotografies, programes d’actes, memòries anuals i d’activitats, Festes de la Mercè, enregistra-enregistraments sonors i audiovisuals, arxiu de papereria i de publicacions i altra documentació referida a l’entitat.

Consulta de la Bibliteca i l'Arxiu de l'Esbart Català de Dansaires

Al telèfon: 93.412.51.11
Al correu electrònic: info@esbartcatala.org

Compartir: