Notícia

COMUNICAT OFICIAL
20 Setembre 2017

POSICIONAMENT DE LES ENTITATS MEMBRES DE LA COMISSIÓ DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL I DE PATRIMONI IMMATERIAL DEL CONSELL DE LA CULTURA DE BARCELONA DAVANT EL REFERÈNDUM I LES FESTES DE LA MERCÈ 2017

La cultura popular és una escola de ciutadania, i com a tal, també una eina d’apoderament ciutadà. Lluny de ser un eslògan, aquesta afirmació es demostra en el funcionament intern de totes les associacions culturals catalanes. Totes les persones que en formen part hi participen activament i en igualtat de condicions. Les urnes i les votacions són habituals en la presa de decisions de les entitats. Ningú és exclòs quan desitja expressar la seva opinió, votar les resolucions proposades, o optar a càrrecs directius. La cultura popular i l’associacionisme sempre ha donat veu als col·lectius més desvalguts, liderant la lluita democràtica perquè la ciutadania sigui protagonista del seu futur. 
Hereves d’aquesta tradició, la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos, integrants de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional i de Patrimoni Immaterial del Consell de la Cultura de Barcelona, manifestem: 

• El suport a la celebració del referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya, convocat l’1 d’octubre per la Generalitat de Catalunya. Els Pactes sobre Drets Civils i Polítics i sobre Drets Econòmics, Socials i Culturals, aprovats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 19 de desembre de 1966, reconeixen el dret dels pobles a l’autodeterminació.  Un dret que el Parlament de Catalunya, representant la sobirania popular del poble català, ha decidit exercir mitjançant l’aprovació de la Llei 19/2017 del 6 de setembre, del referèndum d’autodeterminació. La societat catalana, emparada en aquesta convocatòria legal, legítima i radicalment democràtica, té el dret a decidir quin estatus polític desitja per Catalunya.  

• La lluita per garantir les llibertats democràtiques bàsiques: expressió, reunió, associació, manifestació, opinió, premsa, i participació política. 
Aquestes llibertats són drets universals en qualsevol societat democràtica avançada. Prohibir-ne el lliure exercici a qualsevol grup o opció ideològica implica qüestionar el seu vigor pel conjunt de la ciutadania. Cap instància judicial pot laminar-los, restringir-los o prohibir-los. 

• Les Festes de la Mercè són una celebració cívica, transversal i tolerant. 
Les festes són un aparador de les millors virtuts de la ciutat de Barcelona. Són moltes les entitats de cultura popular barcelonines, i també catalanes, que hi participen perquè la festa esdevingui un èxit de convivència i inclusió. 

En conseqüència, per mantenir l’essència participativa i lúdica de les Festes de la Mercè, instem: 

• Tots els barcelonins i barcelonines a participar i gaudir de les Festes de la Mercè, expressant lliurement i cívica les seves opinions si així ho desitgen.  

• Les autoritats municipals a vetllar perquè les Festes de la Mercè es desenvolupin en plena normalitat, garantint l’actuació de la Guàrdia Urbana en la preservació dels esmentats drets d’expressió, reunió i opinió.  

Federació d'Entitats de Cultura Popular i tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos, entitat membre de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional i de Patrimoni Immaterial del Consell de la Cultura de Barcelona

Compartir: