De l'11 al 19 de juny
Diversos espais
Activitats especials
Corpus 2022

EXPOSICIÓ DEL SEGUICI POPULAR DE BARCELONA

De dissabte 11 al diumenge 19 de juny, al vestíbul de l’Ajuntament de Barcelona.

L’Àliga de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, el Bou de Barcelona, la Víbria de Barcelona, el Drac de la Ciutat Vella de Barcelona, la Tarasca de Barcelona, els Cavallets Cotoners de Barcelona, els Gegants de la Ciutat, els Gegants grans del Pi i els Gegants de Santa Maria del Mar, els Falcons de Barcelona i el Ball de Bsatons del Seguici.

PORTES OBERTES A LA CASA DELS ENTREMESOS

De dijous 16 al diumenge 19 de juny. Dijous 16 obert de 10 a 20h.

 • Catifa floral al pati
 • Exposició d’Imatgeria festiva de Barcelona vella (les figures del Seguici Popular seran al vestíbul de l’Ajuntament).
 • Exposició de titelles tradicionals dels segles XVIII a XXI.
 • Exposició “Corpus a Barcelona”.

Xerrada ELS VENTALLS DE CORPUS

Dijous 16 de juny a les 20 h.

Un ventall és un estri per ventar-se i de pas espantar mosques i mosquits molt empipadors en temps de calor. Van ser molt populars al llarg del segle XIX. Era un producte de temporada adreçat a les classes populars. Els ventalls contenien tematiques molt diverses algunes d'elles giraven al voltan de la festa del Corpus i els seus elements, no en va també són coneguts com ventalls de Corpus. Aquest any Barcelona recupera els ventalls com elements de divulgació de la festa i per això la Montserrat Garrich i l'Amadeu Carbó ofereixen una xerrada on podrem veure diferents tipus de ventalls i on coneixerem al detall el projecte de recuperació.

A càrrec de Montserrat Garrich i Amadeu Carbó, experts en cultura popular.

Presentació 32 BÈSTIES. BESTIARI DE BARCELONA

Divendres 17 de juny a les 18 h.

Presentació a càrrec dels autors del llibre-joc format per un bloc amb totes les bèsties preparades per pintar i un llibre amb la història i curiositats de totes les figures, amb la incorporació de les bèsties del Seguici Popular de Barcelona en un format troquelat per poder-les muntar i jugar.

A càrrec dels autors Nicolàs Alonso, del text, i Laia Berloso, les il·lustracions.

LA VIGÍLIA DEL CORPUS

Dissabte 18 de juny a la partir de les 18.30 h.

 • A les 18.30 h, repic de campanes i avisos pirotècnics des de les basíliques dels Sants Just i Pastor, de Santa Maria del Pi i de Santa Maria del Mar. A càrrec dels Campaners del Pi. Tot seguit, cercaviles. Recorreguts:
  • Gegants de la Ciutat i Capgrossos Macers: plaça de Sant Jaume, carrers del Bisbe, Pietat i Comtes, i pla de la Seu.
  • Gegants grans i petits del Pi: plaça del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, Santa Llúcia i pla de la Seu.
  • Gegants de Santa Maria del Mar: plaça de Santa Maria, carrer de l’Argenteria, plaça de l’Àngel, Tapineria, avinguda de la Catedral i pla de la Seu.
 • Cap a les 19 h, trobada al pla de la Seu i inici de la cercavila conjunta. Recorregut: carrer de Santa Llúcia, palau Episcopal (ballada), carrers del Bisbe, Pietat i Santa Clara, i plaça del Rei.
 • Cap a les 19.45 h, ballada i repartiment de panoli a la plaça del Rei. Tot seguit, represa de la cercavila. Recorregut: carrers del Veguer i Llibreteria, i plaça de Sant Jaume.
 • Cap a les 20.30 h, ballada final a la plaça de Sant Jaume i llançament de pirotècnia des del terrat de l’Ajuntament.

Organitzat per l'Associació d’Amics dels Gegants del Pi, Associació d’Amigues i Amics del Campanar del Pi, Colla Gegantera del Casc Antic, Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona i Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella.

PROCESSÓ DEL CORPUS

Diumenge 19 de juny a la plaça de Sant Jaume.

17.15 h. Actuació dels Falcons de Barcelona i Ball dels Gegants nous de la Casa de Caritat o del Corpus de Barcelona. 

17.30 h. Processó festiva de Corpus amb la participació de Coronela de Barcelona, el Seguici Popular de Barcelona amb diferents grups musicals, Gegants nous de la Casa de Caritat o del Corpus, Ball de cercolets i Ball de bastons de l'Esbart Català de Dansaires, Nan Cu-cut i Gegants de Sant Roc amb els Grallers La Pessigolla, Gegants petits del Pi i grallers del Pi, Dofí de Barcelona amb els Grallers del Casc Antic,Gegants de Sant Jaume Apòstol amb els seus grallers, Falcons de Barcelona juntament amb els grallers i Penons de Santa Eulàlia, del Pi i de Santa Maria del Mar. Recorregut: plaça de Sant Jaume, Bisbe, plaça Nova, Capellans, Sagristans i Avinguda de la Catedral , plantada esperant la finalització de la missa.

19 h. Represa de la Processó festivico-religiosa pels carrers de Sagristans, Capellans, plaça Nova, Boters, plaça Cucurulla, Pi, places de Sant Josep Oriol i del Pi, Cardenal Casañas, pla de la Boqueria, la Rambla, Ferran, plaça Sant Jaume, Bisbe i plaça Nova.

En acabar l'arribada de al Pla de la Seu, balls dels Gegants i l’Àliga de la Ciutat de Barcelona (aproximadament a les 21 h.)

DESFETA DE LA CATIFA DEL CORPUS

Diumenge 19 de juny a les 21.15 h.

Els Cavallets Cotoners de Barcelona, seran els encarregats de desfer la catifa floral del Corpus 2022 situada al pati de La Casa dels Entremesos.

Activitat a porta tancada, es podrà seguir pel Facebook i l'Instagram de La Casa dels Entremesos.

 

Podeu penjar les fotografies a les xarxes socials amb les etiquetes #portesoberteslcde, #seguicipopularbcn, #corpus2022 i #oucomballa. Podeu veure totes les activitats del Corpus Christi 2022 al web de Cultura Popular.

Compartir: