Notícia

Els Gegants petits del Pi celebren els seus 350 anys envoltats d’altres Gegants petits singulars
3 Juny 2019

Associació d'Amics dels Gegants del Pi
3 de juny de 2019

En el marc dels 350 anys dels Gegants petits del Pi, el proper dissabte 8 de juny tindrà lloc l’acte central de l’aniversari amb una exposició, una taula rodona i una cercavila amb convidats.

Enguany els Gegants petits del Pi celebren els 350 anys de la seva primera referència històrica amb un seguit d’actes, exposicions, marxandatge i sorpreses que omplen tot l’any 2019. El moment més esperat d’aquest aniversari tindrà lloc el proper dissabte 8 de juny, quan es celebrarà la “Mostra de Gegants petits i Gegantons emblemàtics de Catalunya”. La jornada s’iniciarà a partir de les 10h quan s’obrin les portes del Palau de la Virreina, ja que durant el matí s’hi podran veure exposats els diferents convidats. Es tracta de les quatre parelles de gegantons o gegants petits de Catalunya que comparteixen el model del Pi ja que obren pas a una parella més grossa i, a més, són de mig cos (o està documentat que ho havien estat).

Un dels trets més característics dels gegantons més antics és el fet de deixar entreveure les cames del portador, amb la qual cosa les figures guanyaven agilitat i realisme. En el cas dels del Pi, hi ha constància a l’arxiu de Santa Maria del Pi de la compra de pantalons pel gegant xic.

Les parelles convidades són els gegants Vitxets de Reus, els Americanos o Cubanitos de Sitges, els Negritos de Tarragona i en Lladrefaves i la Gegantona de Valls. També hi seran els amfitrions, els Gegants petits del Pi. La seva presència serà excepcional, ja que per primer cop en un mateix acte es podrà veure la parella actual junt a la seva predecessora. Els originals i les seves rèpliques no han sortit mai juntes a ballar i pel 350è aniversari tindrà lloc aquest fet extraordinari. Tots ells es trobaran exposats a l’entrada del Palau junt a un resum de l’exposició “Gegants petits, xics, camacurts i ballarics. 350 anys dels Gegants petits del Pi” que es pot visitar a la Casa dels Entremesos fins el 23 de juny, diumenge de Corpus. 

El mateix dia 8 a les 12h, a l’espai 4 del Palau de la Virreina hi tindrà lloc una taula rodona amb ponents de les quatre ciutats convidades que es titularà “Els Gegants petits a la festa”. Una moment clau per conèixer les peculiaritats i el paper d’aquestes figures petites, tants cops oblidades, i que solen ser les més singulars. 

A les 17h s’iniciarà la cercavila des del Palau de la Virreina per la Rambla, Portaferrissa, plaça Nova, Bisbe, Sant Sever, Santa Eulàlia, Banys Nous, Boqueria, Cardenal Casañas, plaça del Pi i plaça de Sant Josep Oriol. Un cop a plaça, tots els convidats faran els seus balls propis i es donarà per finalitzada la diada. 

Com a preàmbul del dissabte, el dijous 6 de juny es farà a la Casa dels Entremesos la xerrada “Descobrint els Gegants petits del Pi”, a càrrec de Jordi Sacasas, arxiver de la Basílica de Santa Maria del Pi. 

Els actes de l’aniversari es poden seguir a les xarxes usant l’etiqueta #350petits.

Compartir: