Falcons de Barcelona

Els Falcons de Barcelona és una colla de cultura popular amb arrel gimnàstica nascuda l’any 2002. Els principals impulsors van ser membres dels Castellers de Barcelona després d’entrar en contacte amb d’altres colles falconeres de Catalunya. Els primers assajos van fer-se a l’Escola Tècnica i Professional del Clot (actualment Jesuïtes del Clot).

Els Falcons de Barcelona (FdB) es varen presentar oficialment per les festes de Santa Eulàlia del 2003, en concret el 15 de febrer, apadrinats pels Falcons de Vilafranca, de Vilanova i de Piera. Barcelona van esdevenir la setena falconera, després de Vilafranca, Piera, Llorenç del Penedès,
País del Cava, Puigdàlber i Vilanova i la Geltrú. Els assajos continuaren a l'ETP Clot i la Colla poc a poc va anar creixent en nombre de persones i actuacions, així com el tamany de les seves figures i fites. L'any 2009 els FdB van viure l'alegria de tenir la seva pròpia seu social a La Casa dels Entremesos, amb la incorporació a la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella. Des d'aleshores, compagina els assajos a La Casa dels Entremesos i a l’Escola Pere Vila.

Els FdB han actuat arreu del territori català i també a Euskadi, Menorca, Polònia, França, Romania, Bèlgica i Itàlia. Les seves actuacions han estat molt diverses: festes majors, congressos, diades de Sant Jordi i de Catalunya, campanya "Mulla't per l'esclerosi múltiple", setmanes  culturals escolars, fundacions socials... Sempre amb l’objectiu de difondre el fet cultural falconer arreu d’on han actuat. Cal remarcar que no sempre han actuat en solitari, sovint han acompanyat altres entitats de cultura popular.

Durant les primeres temporades, les figures que es portaven a plaça van ser l’escala de 7, la pira 4x4, la doble escala de 6 amb pilar de 3 al mig, el vol de 4, el pilar de 4 amb pinya o la tripira 4-4. I també tenien figures de creació pròpia, a banda de les figures tradicionals. No va ser fins el 2009 que es va descarregar la primera escala de 8; al 2010 van veure la primera Pira 5-4 carregada, el primer pilar de 4 aixecat per sota deixat net i 2 Pires 4-4 simultànies; el 2011 aconseguiren grans fites: la primera pira 5x4 descarregada, el ventall de tres pisos, i la piràmide de 4; al 2012 coronarem la temporada amb la primera Escala de 9, sent la segona colla del món falconer en assolir-la, i consolidant la Pira 5-4 amb 2 pires 3-3 simultànies, o la serra d'11 puntes amb un pilar de 3.

L'any 2013 coincidint amb el desè aniversari de la colla, assoliren les millors figures com a colla: el primer Vol de 5 (sent la primera colla en assolir-lo), la primera Pira 5-5, l'Avet de 9, el primer pilar de 4 deixat net i girat. En aquests 2014 han consolidat la Tripleta Barcelonina (escala de 9, pira 5-5 i vol de 5) i també han assolit la Primera Tripira 5-4 i 5-5, i la Doble escala de 7 amb pilar de 3 al mig. Aquell any es va presentar el llibre “Falcons de Barcelona”. 

A la temporada 2018, amb la celebració del 15è aniversari, vam fer la nostra primera actuació davant la Basílica de Montserrat. Juntament amb els actes de l’aniversari, la colla va presentar el conte infantil “Falcons de Barcelona”.

Els FdB tenen el seu propi grup de grallers i tabalers que els acompanyen a les actuacions. També tenen el Niku, un capgròs en forma de falcó amb l’uniforme de Falcons, amb ball propi i que esdevé la mascota de la colla.

Contacte: 

Pàgina web: www.falconsdebarcelona.cat

Telèfon: 647644914

Correu electrònic: colla@falconsdebarcelona.cat

Responsable: Imma Guzmán

Horari d'assaigs: dimarts de 19 a 21 hores i divendres 20:30 a 23h. (l'assaig del divendres és a l'Escola Pere Vila)

Direcció: Plaça de les Beates 2, 3r. 08003 Barcelona

 

Compartir: