Gegants Vells de la Plaça Nova

En Roc i la Laieta, els Gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, més coneguts com els Gegants Vells de la Plaça Nova, són tradicionals i clàssics, de figuració romana. Representen els senyors de la primera muralla de Barcelona i també, segons el cas, uns nobles de la ciutat occitana de Montpeller, vila nadiua de sant Roc. 

Les figures es van construir el 1906 al taller d’imatgeria El Arte Cristiano de la vila d’Olot, inspirades en els gegants d’aquella ciutat, obra de l’escultor Miquel Blay. El gegant encara conserva la pintura original de la cara. Tenen un aspecte sever, clàssic i seriós. Els Gegants de Sant Roc van ser els primers de Barcelona a pertànyer a una associació veïnal, i des d’aleshores no han deixat mai d’actuar. Per tant, després dels Gegants Vells de la Casa de Caritat, són els gegants en actiu més antics de Barcelona. 

En Roc i la Laieta, acompanyats pels grallers La Pessigolla, tenen ball propi: el Ball dels Gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, obra de Carles Mas, inspirat en el Ball de Santa Eulàlia, una melodia anònima del segle XVIII. Amb motiu del seu centenari el 2006 es van fer dues versions del ball, una per a cobla de sardanes, obra de Jordi León, i una altra per a cobla de ministrils, obra de Jordi Fàbregas.

ROC
Alçada 3 metres
Pes 40 quilograms

EULÀLIA (LAIETA)
Alçada 3 metres
Pes 30 quilograms

Any de construcció: 1906
Constructor: El Arte Cristiano (Olot)
Any de restauració: 1985 (Domènec Umbert i Vilasseró)

Entitat: Associació de Festes de la Plaça Nova

Compartir: