Notícia

La Carassa de Barcelona torna aquest Nadal!
25 Novembre 2020

Cada any, pels volts de les festes nadalenques, la Carassa de Barcelona o de Nadal ens acompanya l'últim cap de setmana del mes de novembre i els de desembre tot llançant caramels als infants.

Les carasses antigament eren caps de moro, de cartró o de fusta, amb barbes llargues i cabells de pèl natural. Aquests caps estaven instal·lats sota els orgues barrocs d’algunes esglésies del principat de Catalunya formant part de l’ornamentació i la decoració, i pels volts de Nadal llançaven dolços a la quitxalla. A Barcelona tres esglésies tenien orgue amb carassa: Santa Maria del Mar, la de la Catedral –que data del segle XVI– i la de Sant Just, que encara es pot veure a la sagristia

L'any 1988 la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella encarrega a Manel Casserras i Boix una recreació dels antics caps amb la voluntat de recuperar la tradició, amb la diferència que aquesta nova figura passeja pels volts de la Catedral de Barcelona gràcies unes rodes i té la particularitat que pot bellugar els ulls.

Aquest 2020 a causa del Coronavirus la Carassa de Nadal estarà present a l'escenari de la Fira de Santa Llúcia de manera estàtica repartint bosses de caramels i els nens i nenes que ho vulguin es podran fotografiar amb ella. La podreu veure els dies 28 i 29 de novembre, 12 , 13, 19 i 20 de desembre.

Per a conèixer una mica més la Carassa de Nadal podeu veure aquest reportatge emès al Gaudeix la Festa, La Carassa de Nadal, emès el 2013.

Compartir: