Notícia

S’inaugura l’exposició commemorativa dels 350 anys dels Gegants petits del Pi
12 Març 2019

Associació d'Amics dels Gegants del Pi
12 de març de 2019

En el marc dels 350 anys de la primera referència dels Gegants petits del Pi, es presenta l’exposició que explica -per primera vegada- la història i anècdotes dels primers gegantons catalans documentats.

Enguany els Gegants petits del Pi celebren els 350 anys de la seva primera referència històrica amb un seguit d’actes, exposicions, marxandatge i sorpreses que ompliran tot l’any 2019. 
El proper dijous 14 de març arriba un dels plats forts de l’aniversari amb la inauguració de l’exposició “Gegants petits, xics, camacurts i ballarics. 350 anys dels Gegants petits del Pi” que es presentarà a les 20h a la Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2) i que neix amb la idea de ser itinerant.

La mostra, que es podrà visitar fins Corpus, repassa els tres segles i mig d’història de les figures a través de fotografies, documents històrics i objectes. Tot comença amb la seva primera referència l'any 1669, quan a l'Arxiu de Santa Maria del Pi s'hi pot llegir "als Jegants y Jegantons" entre les despeses de la processó de Corpus. L'exposició és un viatge pel panorama festiu del país des del segle XV fins els nostres dies, en bona part gràcies al treball de recerca que des de fa anys s'ha dut a terme entre els Geganters i l'Arxiu del Pi. 

Al llarg dels segles la parella ha tingut una història molt moguda i, gràcies a ells, l'any 1798 els gegants i altres entremesos van ser salvats de les prohibicions del Decret de Nova Planta. Fins i tot el Baró de Maldà explica com s'havia enamorat de la gegantona del Pi.

A la mostra també es fa públic, per primer cop, qui és l'autor de les figures actuals, nascudes el 1858: José Galceran. S'explica la relació dels actuals gegants xics amb els de Vic i Igualada, alhora que s'aclareix com es van salvar de la Guerra Civil i ens han arribat fins avui. Aprofitant l'ocasió, es presenta també un recull inèdit amb els Gegants petits i Gegantons més emblemàtics d'Europa que segueixen el model del Pi: que siguin portats per adults i hagin estat pensats per obrir pas als gegants més grossos.

Tot plegat vol servir per posar en relleu el paper que els Gegants petits del Pi han jugat al llarg de la història, sovint a l'ombra dels Gegants grans. 

L’exposició es podrà visitar fins el 23 de juny a la Casa dels Entremesos de dimarts a dissabte (de 10 a 13 i de 16 a 19h) i els diumenges (d’11 a 14h).

Compartir: