Colla gegantera del Casc Antic

L´any 1994 un grup de persones amb Juli Carbó i Montardit al davant, van crear la Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona, i van començar a  buscar la manera d'aconseguir la construcció del gegants Peret el Fanaler i Marieta del Ull Viu.

La seva estrena va ser ben singular, es va celebrar un 5 de febrer de 1995 en un nou espai urbà, els carrers Allada i Vermell. I van participar tots els gegants del districte de Ciutat Vella, inclosos els gegants de la Casa de la Caritat, aquest és l’únic cas d’uns gegants que tenen sis parelles de gegants com a padrins, sense oblidar-nos l’actriu Mercè Bruquetes i el president del Districte senyor Xavier Casas, que foren els padrins de carn i ossos. El gegant, en Peret, representa un fanaler de finals del segle XIX. La Marieta de l’Ull Viu, geganta del Casc Antic de Barcelona, representa una figura real i alhora llegendària, la Marieta de la cançó, la que anava a la font del Gat. 

A més dels dos gegants, l'entitat ha ampliat la seva imatgeria festiva al llarg dels anys. El 1996 els gegants Peret el Fanaler i Marieta de l’Ull Viu van tenir un fill, aquest va ser batejat amb el nom de Tinet. Es decidí anomenar així al gegantó perquè representés amb el seu nom el barri de Sant Agustí. La geganta Caterina, més coneguda com a Cati, va ser creada per als joves de la colla l´ any 2006, aquesta geganta representa una jove comerciant del barri del Casc Antic. L'associació també té una bèstia, el Dofí de Barcelona o del Casc Antic, va ser estrenat el dia 12 de febrer del 2000, Festes de Santa Eulàlia. El dia següent de les Festes va rebre el seu bateig de foc amb totes les bèsties de foc de Ciutat Vella.
Els Gegants de Santa Maria del Mar, membres del seguici Popular de la ciutat de Barcelona, participen a tots els actes emblemàtics de la ciutat i són els que tenen l’honor d’obrir la mostra de balls del Toc d’Inici de Barcelona, des de la seva recuperació l’any 2002.

Contacte: 

Pàgina web: www.gegantscascantic.cat

Telèfon: 636919959

Correu electrònic: info@gegantscascantic.cat

Responsable: Jordi Carbó

Direcció: Plaça de les Beates 2, 2n. 08003 Barcelona

 

Compartir: