Coral Sant Jordi

La Coral Sant Jordi va néixer l’any 1947 d’un grup d’amics animats per Oriol Martorell, que des de l’inici n’assumí la direcció i encapçalà no tan sols una manera personal d’entendre i interpretar la música, sinó també una determinada projecció social del fet musical, vinculada i compromesa amb el moment històric del país.

Per a la Coral Sant Jordi, l’aportació d’Oriol Martorell ha estat essencial: va ser l’ànima i el dinamitzador d’una línia coral de plena vigència de la qual donen idea les seves paraules: “[...] ho hem volgut cantar tot. Des de melodies medievals gregorianes o del Llibre Vermell de Montserrat, fins a música de jazz, sense oblidar els grans músics de tots els temps.” Amb aquest esperit eclèctic, combinat alhora amb un compromís amb la música catalana, la Coral posseeix una llarga trajectòria de difusió musical, que ja compta amb més de 1.800 concerts, interpretats a Catalunya, l’Estat espanyol i d’altres països europeus, i que l’ha dut a col·laborar amb directors i compositors del prestigi de Sergiu Celibidache, Eduard Toldrà, Duke Ellington, Antoni Ros Marbà, Sergiu Comissiona, Edmon Colomer, Laszlo Heltay, Laurence Foster i Lluís Llach, entre d’altres.

Amb setanta anys d’història, la Coral Sant Jordi continua fidel a la seva orientació inicial de transmetre el patrimoni de la música coral amb el màxim rigor tècnic i artístic a un públic el més ampli possible, amb programes musicals ambiciosos que demanen als cantaires dedicació i perfeccionament tècnic per aconseguir un so propi, el que li han configurat Oriol Martorell, Jordi Noguera, Xavier Sans, Lluís Vila i, a partir de setembre de 2016, Oriol Castanyer, actual director titular de la Coral Sant Jordi. Actualment, la Coral Sant Jordi està integrada per una quarantena de cantaires de procedència, ideologia i formació molt diversa.

Al voltant de la Coral Sant Jordi s’hi ha anat construint tota una Escola Coral, que constitueix la Família Coral Sant Jordi, formada pels cors infantils L’Esquitx i L’Espurna, el Cor Jove de la Coral Sant Jordi i el Cor Ponent, integrat per excantaires. En aquest sentit, amb el naixement de L’Esquitx l’any 1962, la Coral Sant Jordi va ser una de les pioneres en l’impuls del cant coral infantil a Catalunya, amb el desig de poder donar als nens i nenes l’educació musical que, aleshores, no s’oferia a les escoles, i omplint, així, el gran buit que hi havia tant en l'educació musical com en el redreçament cultural del país. 

La Coral ha estat guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona 1979 a la millor aportació cultural i amb la Creu de Sant Jordi 1988 "per la seva valuosa contribució a la recuperació nacional de Catalunya i a la renovació de la seva música coral".

Contacte: 

Pàgina web: www.coralsantjordi.cat

Telèfon: 646132601

Correu electrònic: management@coralsantjordi.cat

Responsable: Albert Olivés

Horari d'assaig: dilluns de 21 a 23.30h

Direcció: Plaça de les Beates 2, 2n. 08003 Barcelona

Compartir: